Pamucna posteljina na krevetu

Da li ste iskusili one nemirne noći kada san jednostavno nikako da dodje bez obzira koliko se trudili? Pokušavate da podesite  jastuke, menjate strane i pojačavate i smanjujete osvetljenje u sobi. Ređajući neuspele pokušaje stignete i do svih preporučenih tehnika relaksacije, pa i preporuka koje se prenose sa kolena na koleno ( brojanje ovaca i sl.)  ali san “neće na oči”. Nastavljate da se okrećete u postelji, bližeći se trenutku u kom će se budilnik oglasiti, a vi sve budniji, a istovremeno i još umorniji. Ustanete iscrpljeni pitajući se šta je razlog vaše nesanice.

Ako ste se pronašli u ovom opisu, znajte da niste jedini. Svi smo se borili sa tim u nekom trenutku svog života. Loš san ne samo da vas stavlja u loše raspoloženje, i uznemireno stanje, već nosi sa sobom tamne kolutove ispod očiju i letargiju i bezvoljnost  tokom dana. Pre nego što pčnete da paničite, i da na taj način sebe još više udaljavate od kvalitetnog sna, pokušajte neku od navedenih preporuka.

Promene u načinu života

Kada je u pitanju uspostavljanje tzv. higijene sna, pojedine izneme svakodnevnim navikama i rutini je prvi i najvažniji korak.  
Vodite dnevnik- raspored spavanja i budnosti, to je najefikasnije sredstvo za regulisanje njihovog prirodnog ciklusa, čime se postize da organizam ponavljanjem odredjene navike odlaska na počenika i vremena budjenja sam priprema sebe za budno odnosno pospano stanje. Setite se primera svog  detinjstva ili uopšte preporuka za odgajanje malog deteta ( važno je da se detetu stvori rutina hranjenja i spavanja, što mu obezbedjuje stabilnost i sigurnost). Ne kažemo bez pokrića “utonuo u san kao beba”. Koristeći  se istim preporukama  u odraslom dobu, odlazak na spavanje ranije i bar približno u isto vreme, omogućava Vašem devnom  rasporedu da se uskladi sa unutrašnjim časovnikom svog organizma, poboljšavajući time i  kvalitet Vašeg sna.

Dorucak u krevetu

Takođe, kada kažu da smo ono što jedemo, u pravu su. Važno da vaše navike u ishrani ne remete obrasce spavanja. Izbegavajte proizvode poput kafe,  slatkiša, grickalica, alkohola ili cigareta uveče. Konzumiranje teških obroka pre odlaska na spavanje može dovesti do problema sa varenjem,  ili metabolisanjem takvih materija, što će Vas držati budnim satima.

Vazno je da elektronske uredjaje ostavite po strani malar 2h pre odlaska na počinak.  Istraživanja pokazuju se da su Vaš telefon, laptop i TV najveći neprijatelji vašeg sna. Plava svetlost koju elektronski uređaji emituju njih štetna je, to je odavno poznato, ali kada je u pitanju uticaj na san sadržaji elektronskih iredjaja u kombinaciji sa zracima koje emituju, stimulišu mozak na brzu obradu informacija, što je proces koji je nekompatibilan sa procesom zaspivanja, pa je preporuka odložiti ih pre odlaska na počinak i držati ih isključenim tokom noći.

Pamucna posteljina na krevetu

Ambijent u Spavaćoj Sobi

Spavaća soba je osnovno okruženje Vašeg sna, zato se pobrinite da je uredite u skladu sa tim. Minimalistički, mirni i tihi elementi su pravi izbor. Kvalitetan i miran san zavisi i od stepena umirujućeg dejstva spoljne  atmosfere.

Optimalna temperatura za kvalitetan san je od 16 do 18 stepeni Celzijusa.  Postepeno smanjujte osvetljenje u prostoriji u kojoj boravite kako se bliži vreme za spavanje, da bi se organizammpostepeno uvodio u stanje smirenosti i uvoda u san. Roletne, zavese i draperi potpuno zamračenje su korisne kako bi se sprečiio ulazak svetlosti od spolja. Možda to i ne shvatate, ali ono što vam je za kvalitetan san najpotrebnije je tišina. Buka i promene u frekvencijama tonova ometaju san više od bilo čega drugog. Ključno je smanjiti jačinu zvuka na uredjajima kada spavate, i obezbediti što veću tišinu, ukoliko nemate uslova za to, pustite tihu relaksirajuću muziku ( instrumental) ili zvukove iz prirode na tihoj frekvenciji koja će maskirati druge zvukove.

Važno čulo u našem sistemu je čulo mirisa, pa mu treba ugoditi tako što ćete pre apavanja prostoriju dobro provetriti, a uvodjenje  aromaterapije može poboljšati obrasce sna. Pokišajte uvesti opuštajuće esencijalno ulje poput lavande ili četinara kako biste dodatno pospešili opuštanje svog organizma i utonuli u dubok san. 

Nivo komfora Vašeg kreveta

Vaš krevet je vaš  najbolji prijatelj. Od deljenja jastuka s vašim suzama do maštanja o nerealnim planovima, ali i učestvovanja u planu i realizaciji onih realističnih ideja. Poznaje vaše strahove, tajne, ideje, planove, lepe i ružne snove, ono sto možda niko ne zna o vama, zato poštujte svoj krevet kako zaslužuje. Prolećni dušek s srednjom tvrdoćom pružiće Vam sigurnu udobnost tokom vašeg sna. Pokrivač ili jorgansko ćebe koji izaberete moraju biti lagani, mekani i glatki na dodir, kako bi bili kompatibilni sa Vašim snom. Unošenje  svoje omiljene boje i dezena u spavaću sobu će se pokazati veoma efikasnim u pružanju udobnosti. Pamučna posteljina sa klasičnim, ali i  modernim dezenima će obući vaš krevet kako bi vam bio jos bolja podrska za planiranje i sanjanje novih snova koje ćete sa lakoćom  ostvarivati posle kvalitetnog sna budeći se okruženi svojim omiljenim bojama i dezenima.